Eetika ja IT (Nädal 15)

Kas tehnoloogia saab olla eetiline või ebaeetiline?

Lühidalt vastates, ma arvan, et ei saa. Inimesed saavad olla ise eetilise või ebaeetilise käitumisega, tehnoloogia on nagu tööriist. Ega tööriistal emotsioone ole, see vaid täidab enda funktsiooni, mis on inimese enda poolt loodud. Samamoodi ka, et püstol ei lasknud teist inimest maha, seda tegi ikka inimene ise.

Loomulikult mõistan, et mõne tehnoloogia olemasolu tekitab maailmas rohkem probleeme, kui ta peaks. Mõnes mõttes võib "probleemne tenhnoloogia" olla vajalik. Nimelt, kui soov on probleemist lahti saada, siis tuleb seda adresseerida ning see võibki olla piisav põhjus, et vigane või puudulik aspekt kuskil mujal ära fikseerida või sellele lahendust otsida. Vastasel juhul võib rohkem probleeme tekkida sellest, et probleemne koht on fikseerimata, kui sellest, mis seda esile toob.

Näiteks on deepfake'd ehk süvavõltsingud suureks probleemiks tänapäeval. Kuidas peaks siis enam aru saama, mis on tõsi ja mis on vale? Võib ju öelda, et pole sellist tehnoloogiat, pole probleemi, kuid tegelikult nii see ju ei ole. Oletame, et näiteks kohtuvaidluses esitatakse sinu vastu mingi video, mis näiliselt tunnistaks sinu mingit kuritegu. Süvavõltsinguga võib asi olla veel lihtsam, kuid võltsida oli võimalik ka varem. Kasvõi, et võtad iga kaadri videost ning värvid iga piksli igas kaadris sellist värvi, et tulemusena saad sa ise valida mis seal videos toimus ehk "reality can be whatever I want". Ilmselgelt on sellist asja teha ääretult raske, kui mitte peavõimatu, kuid probleem on alati olemas olnud ning seda on tehniliselt ju võimalik teha, mis tähendab, et praegune lahendus pole olnud täiuslik.

Tehnoloogia pideva arenguga tuleb koguaeg rohkem ilmseks see, et praegune lahendus ei ole piisav. Me võime ju selle praegu ära keelata, kuid eks see tuleb teistest kohtadest teise võtmena välja varem või hiljem. Me võimegi igat spetsiifilist nähtust keelama jääda, kuid see säästaks meile ainult aega kuniks me uue lahenduse välja mõtleme. Kui soov on sellisest probleemist lahti saada, siis tuleb adresseerida jäämäe alumist osa.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini (Nädal 10)

Arendus- ja ärimudelid (Nädal 11)

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid (Nädal 14)