IT proff...? (Nädal 8)

Diplomi ja kutsetunnistuste rollid IT-tööturul

Oskused ja pädevused on väga olulised IT-tööturul. Diplomi või kutsetunnistuse omandamine on üks efektiivsemaid viise, tõestamaks enda teadmisi mingis valdkonnas. Need dokumendid võivad avardada võimalusi tööturul ning tõsta inimese mainet ja tõsiseltvõetavust. "Paberi" kätte saamine näitab ka seda, et inimesel oli distsipliini ja kohustetundlikkust õppekava ära lõpetada olenemata raskustest.

IT-tööturg on tohutu lai ning töökohad võivad olla teineteisest väga erinevad. See tähendab ka seda, et iga töö nõuab erinevaid oskusi. Mõnes töökohas on inimese kogemus palju tähtsam kui tema haridustee. Mõnes kohas väärtustatakse üldisi laialdasi teadmisi ning teises kohas hoopis kitsast pädevust mingi kindla tarkvaraga seonduvates teadmistes. Sellegipoolest on diplom või kutsetunnistus väga kaaluvad. IT töökohad võivad olla nii seinast seina mistõttu ei saa alati mõelda, et "Ma lähen töötama IT valdkonnas ja mul on vaja just neid x teadmisi ja oskusi". IT "mänguplats" on liiga lai selleks, et minna tööturule mingi valemi järgi. Nt bakalaureusediplom tulebki kasuks, et inimene teab baasteadmisi, aga ta ei ole alati igas asjas ekspert. Inimene teab kuhu vajadusel edasi minna, kui selginevad tööalased vajadused.

Kuigi diplomid ja kutsetunnistused võivad olla kasulikud inimese karjääris, ei pruugi need alati olla kõige olulisemad kriteeriumid. Paljud tööandjad hindavad ka inimese üldisi akadeemilist oskusi ning eriti just võimet õppida ja omandada uusi teadmisi. IT valdkond on pidevalt muutuv ja inimene peab õppima ning kohanema uue keskkonnaga terve elu. Peale selle nõuab iga töö ka sotsiaalselt erinevaid inimesi. Mõnikord nõuab töö ekstrovertset inimest, kes on nö sotsiaalselt küps ja suudab inimestega töötada, teinekord võib inimene olla nii introvertne kui ta tahab, loeb ainult see, et töö saaks tehtud. 

Diplomid ja kutsetunnistused on olulised tööriistad, mis teevad inimese tööturul peaaegu alati atraktiivsemaks. Pikema haridusteega inimest väärtustatakse töömaailmas rohkem. Samas ei tohiks neid dokumente vaadelda kui ainukest hindamiskriteeriumit. Tihti hinnatakse ka muid eelnevaid kogemusi ja inimese enda suhtumist.. Kui inimene soovib enda võimalusi tööturul parandada, siis tuleb meeles pidada, et kõik faktorid on olulised ja et "kett on täpselt nii tugev kui on selle nõrgim lüli".

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini (Nädal 10)

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid (Nädal 14)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (Nädal 12)