Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber (Nädal 6)

WIPO intellektuaalomandimudeli komponent, mis toimib kõige paremini

Ärisaladus on intellektuaalomandi vorm, mida ettevõtted kasutavad konfidentsiaalse teabe kaitsmiseks konkurentide või avalikustamise eest. Need töötavad hästi, kuna tagavad kõrgetasemelise kaitse ja erinevalt teistest intellektuaalomandi kaitse meetmetest ei pea leiutaja riigile selle kohta deklaratsiooni või avaldust esitama.

Ettevõtted võivad ärisaladusi tähtajatult hoida, juhul kui nad kasutavad mõistlikke meetmeid nende konfidentsiaalsena hoidmiseks. See on kulutõhus ja mugav viis tundliku teabe kaitsmiseks. Konkurendid ei saa alati toodet kopeerida, sest nad ei tea selle sisu. Nad näevad ainult lõpptulemust, mis hoiab ära võimalikud juriidilised probleemid.

Ärisaladused on küll tõhusad, aga nad ei ole lollikindlad. Kui ärisaladus kogemata või tahtlikult avalikustatakse, võivad sellel olla ettevõttele tõsised tagajärjed. Seetõttu on ülioluline, et ettevõtted kehtestaksid oma ärisaladuste kaitsmiseks nõuetekohased protseduurid ning vaataksid need korrapäraselt läbi ja ajakohastaksid. Usun, et sellegipoolest on ärisaladuste rakendamine üks parimaid ideid enda ideede kaitseks.

WIPO intellektuaalomandimudeli komponent, mida tuleks muuta

Kuigi patendid on olulised leiutajate ja loovisikute kaitsmiseks, on nende süsteem kaasaegsel ajal silmitsi mitmete probleemidega. Mõned patendid on liiga üldised, mistõttu nad ei loo tavapärastele reeglitele vastavat kaitset. Sellised patendid võivad olla loodud kuritarvitamiseks, et konkurente blokeerida ja monopole luua, mis tagajärjena pärsivad ühiskonna konkurentsi ja innovatsiooni.

Patentide saamise süsteem tuleks muuta nii, et ainult unikaalsetele ja innovatiivsetele ideedele tagatakse ainuõigused. Inimene ei tohiks olla võimeline saama patenti lihtsale või ilmsele ideele, mis ei too midagi uut ja väärtuslikku. Samuti tuleks arvestada, kuidas patendi loomine mõjutab ühiskonna arengut ja elulisi vajadusi. Protsessis tuleks kaasata ka eksperte, sealhulgas teadlasi, insenere ja teisi spetsialiste, et nad saaksid hinnata patendi loomise olulisust ja selle mõju ühiskonnale.

Praegune süsteem ei pruugi olla piisavalt paindlik, et hinnata igasugust loomingut, eriti kui see on seotud uute tehnoloogiate ja ideedega. Uus standard võiks pakkuda kohandatud lähenemist patendi loomise hindamiseks vastavalt sellele, milliseid omadusi mingi looming hõlmab.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini (Nädal 10)

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid (Nädal 14)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (Nädal 12)